Csallóköz TDM

2021. június 04.

Kisgyermekként (legyünk őszinték, még felnőttkorban is) sokakat ámulatba ejtett és vonzott a dél-amerikai és afrikai esőerdők és dzsungelek titokzatos világa, vadmacskái, színes madarai és számtalan majomféléje. Lehet, hogy az általunk kínált túrák nem Amerikában vagy a „fekete” kontinensen találhatóak, bármennyire is furán hangozhat, egy esőerdőbe invitálunk most titeket. Hogy hogyan lehetséges ez? A Duna-menti ártéri ligeterdők a trópusi erdők közép-európai megfelelői.


Túra tervezés

Bodak községből indul az a kerékpár- és gyalogút, amely mentén elindulunk, hogy felfedezhessük az erdők rejtelmeit és amennyiben, szerencsések vagyunk, megtekinthessük az itt található növényeken kívül, az állatvilágot is.

Hasonlóképp, mint pl. Brazíliában az Amazonas, úgy a Duna határozza meg az ártéri erdők életét, hiszen a folyó ágai egy mocsaras, szigetekben gazdag vidéket hoztak létre, amely állat- és növényfajok ezreinek ad otthont. Bár jaguárral, tukánnal vagy óriáskígyóval nem találkozhatunk, számtalan őshonos állatfaj lelhető itt fel, többek közt rengeteg vízimadár számára szolgál telelőhelyként.

Az általuk kínált túra rácsatlakozik az itt kialakított erdei tanösvényre, amely információs panelek segítségével mutat be egyes témaköröket – környezetvédelem, fa fajták, a térség növény és állatvilága stb. Mivel az általunk kidolgozott gyalogtúra hosszabb és fárasztóbb, a tanösvény remek alternatíva lehet a kezdő túrázók számára, egy rövidebb séta megtételére a természet lágy ölén.

A gyalogtúra végén Bős városába invitálunk titeket, ahol kiváló éttermek közül válogathat az ide érkező, és megcsodálhatja a városban található Amade-várkastélyt és kastélyparkot. Az igazi látványosság azonban a város mellett található vízerőmű, amely megmutatja, miképp alakította át az ember a természetet, hogy saját malmára hajthassa a vizet. Szerencsére a Duna medrének megváltoztatása érintetlenül hagyta az ártéri erdők egy részét, amely így a Csallóköz természeti kincses ládájának részét képezi.  

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 30 km
Időtartam: 07:13:24
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2021.06.04
Megjelenések száma: 1891
Megtekintések száma: 6043
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Csallóközi zarándokút

A Mária Út Közép-Európán átívelő, Szűz Mária kegyhelyeket összekötő zarándokút-hálózat. Az útnak két főtengelye van: a nyugatról kelet felé haladó zarándokút az ausztriai Mariazellt köti össze az erdélyi Csíksomlyóval. Az észak-déli zarándokút pedig a pálosok kegyhelyét, a lengyelországi Czestochowát köti össze a boszniai Medjugorjéval. Ez az ág még kiépítés alatt áll. Tehát a Mária Út egy kialakítás alatt álló zarándokút. Az általunk kínált gyalogtúra útvonala megegyezik a majdani máriavölgyi zarándoklat útvonalával. A zarándoklat kezdőpontja Bacsfa, célpontja pedig Máriavölgy (Pozsony). A megtett táv összesen 53 km, amelyet 3 napra osztva lehet megtenni.

Forrás és további információ: 

https://www.mariaut.sk/  

https://www.mariaut.sk/esemenyek/6-csallokozi-gyalogos-zarandoklat-szentantalrol-mariavolgybe-magyarok-nagyasszonya 

Barangolás a Sokorói-dombságon (sárga)

Kiváló turisztikai célpont Pannonhalma és térsége: a történelmi falak között tett látogatást követően, a Sokorói-dombságon barangolhatunk. Kár lenne kihagyni, vágj bele te is!

Forrás: Eőry által szerkesztett 1984-ben megjelent "Barangolások a Pannonhalmi dombvidék jelzett turistaútjain" c. kiadvány

Barangolás a Sokorói-dombságon (zöld)

Kiváló turisztikai célpont Pannonhalma és térsége: a történelmi falak között tett látogatást követően, a Sokorói-dombságon barangolhatunk. Kár lenne kihagyni, vágj bele te is!

Forrás: Eőry által szerkesztett 1984-ben megjelent "Barangolások a Pannonhalmi dombvidék jelzett turistaútjain" c. kiadvány