Arrabona EGTC

2019. augusztus 29.

A zarándokút olyan látnivalókat érint, mint például a Pannonhalmi Bencés Főapátság, Győr belvárosa, majd Lébényből továbbvezet Mosonmagyaróvár, Rajka, innen pedig Szlovákia, majd Ausztria felé, és Wolfsthalban becsatlakozik az egész Európán átívelő, Santiago de Compostelába vivő hivatalos Camino de Santiago zarándokútba.


Túra tervezés

Forrás: http://www.szentjakabut.hu/hu/a-magyarorszagi-szent-jakab-zarandokutak/utvonalak-magyarorszagon/budapest-lebeny-wolfsthal 

A szakasz a pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony római katolikus templomtól indul, és a Pannonhalmát Éccsel összekötő autóút mellett vezet Écs községig. Écs falut elhagyva a festőien szép Sokoró hegység erdős dombjain keresztül visz az út, először emelkedve, majd a hegygerincen végigsétálva egy geodéziai toronyig (a tetejéről csodálatos a kilátás). Innen egy tévé adótornyát, majd Győrújbarát üdülőházait érintjük, az út már enyhén lejt. A település feletti dombon haladva elkerüljük a főutat, és érintjük a Francia-kő kilátót. A napóleoni háborúk idején innen irányították a franciák a tüzérségüket a kismegyeri csatában. Utunk elhalad a Rákóczi szabadságharc egyik csatájára emlékező kopjafa és emlékkő mellett. Rátérünk a főútra, majd innen letérve áthaladunk a Holt-Marcal ágon és egy ártéri rét szélén, ahol különleges madárvilággal találkozhatunk. Ezután a Rába folyó töltésén jutunk el Győrbe, a 140 ezres lakosú városba. A város sétálóutcája vezet el a Széchenyi térre, Győr barokk főterére. A téren található a Szent Ignác barokk templom. Győr bővelkedik látnivalókban, csak úgy, mint szálláslehetőségekben és éttermekben. Igazi vidéki nagyvárosi hangulat csábítja hosszabb tartózkodásra az ideérkezőket. 

Végig sík terepen, vízügyi töltésen haladunk ma, vízvételi lehetőség útközben sehol sincs! Győr belvárosából, a bencés templomtól viszonylag rövid úton jutunk el a város szélére, majd onnan a folyóparton Pinnyéd várisrészig. A kertváros szélén, a töltésen haladunk a fiatalon megölt magyar költő, Radnóti Miklós emlékhelyéig. Ezen kis liget után rátérünk a jó minőségű, ám szinte árnyék nélküli Rábca töltésre. Áthaladunk az 1-es számú autóúton, majd vasúti sínek, későbbaz M1-es autópálya alatt. Amikor elérjük a börcsi-ikrényi elágazást, egy hídon kelünk át, és most már a Rábca folyó túloldalán lévő töltésen gyalogolunk tovább. A töltésről letérve már közelítjük Lébényt, és a település határában már feltűnnek a lébényi Szent Jakab templom tornyai. Hamarosan elérjük utunk mai végcélját, Magyarország egyik legjelentősebb román kori műemlék templomát. Lébény, a jelentős látnivalóin kívül szállás- és étterem lehetőségeket is kínál. 

Lébényt elhagyva az utat hol szántóföldek, hol bokros-erdős sávok kísérik. Károlyháza falu szélét érintjük, majd Kimléig aszfaltos úton haladunk. Kimle falu kiemelkedő szépségű természeti környezetben, a Mosoni-Duna kanyarulatai között fekszik. Nagy békében és egyetértésben élnek itt a németek, horvátok és magyarok. A Mosoni-Dunát egy hídon keresztezve, majd a falut elhagyva, az Anna-kápolna mellett vezet tovább utunk Máriakálnok felé. A településre érve a Sarlós Boldogasszony kápolnánál pihenhetünk meg, amely a 16. század óta látogatott híres búcsújáróhely. A hosszan elnyúló falu főutcáján, majd az aszfaltozott kerékpárúton haladva jutunk el Mosonmagyaróvárra, a 2000 éves múlttal rendelkező, határ közeli kisvárosba. A látnivalókban bővelkedő település a Mosoni-Duna és az Alpokban eredő Lajta találkozásánál fekszik, és középkori úthálózata és műemlék épületei sorolják a történelmi városok közé. Ez a szakasz a belvárosban, a Szűz Mária és Szent Gotthárd katolikus templomnál ér véget, ahol éttermek, üzletek és szálláslehetőségek sorakoznak. 

Mosonmagyaróvárról, a belvárosban álló piarista templomtól indulunk. Átsétálunk az óvári vár területén, majd a városból kiérve rátérünk a Lajta folyó töltésére. Ezen haladunk jó pár kilométert, majd a töltés melletti földutat követve letérünk élesen jobbra. Áthaladunk Paprét-Lajtapuszta nevű majorságon, majd mezőgazdasági területek között haladva érjük el   a magyarok, németek és horvátok-lakta Bezenye települést. A falu fő látnivalója a katolikus templom, amelynek külső falába egy ágyúcsövet falaztak be. Innen a falu mögötti, egyenesen vezető földúton folytatjuk utunkat, már messziről látjuk magunk előtt Rajka települést. Rajkán a Szent Márton-templom felé vesszük az irányt, a templom előtt újra összefonódik a Szent Márton-út és a Szent Jakab-út.

Rajkáról, a Szent Márton-templomtól indulunk és a Mosoni-Duna felé vesszük az irányt. A településről kiérve elhaladunk egy horgásztó mellett, majd egy természetvédelmi erdős területre érünk. A Mosoni-Duna melletti aszfaltúton haladva érjük el az országhatárt. A határon átlépve, egy kis ligetes részen keresztül érkezünk Dunacsúny (Cunovo) faluba. Innen hűs erdőkben, gyönyörű tavak mellett haladunk egészen Oroszvárig (Rusovce). Itt meglátogathatjuk a Gerulata nevű római-kori település maradványait és megcsodálhatjuk a Lónyai-család által a XIX. században építtetett kastélyt. Oroszvár után a Duna partján, aszfaltozott gyalog- és kerékpárúton folytatjuk utunkat egészen Pozsonyig, az ott található Szent Jakab-kápolna romjaiig. Innen a Duna mellett továbbhaladva előbb városban, aszfaltozott utcákban, majd a városból kiérve ligetes sétányon lépjük át a szlovák-osztrák határt. Wolfsthalt az országút melletti bicikliúton haladva érjük el. 

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Közepes
Értékelés:
Távolság: 129 km
Időtartam: 06:47:04
Szint emelkedés: 909 m
Szint csökkenés: 214 m
Frissítőpont: Nincs
Szintkülönbség: 214m
Létrehozva: 2019.10.04
Megjelenések száma: 5875
Megtekintések száma: 8254
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Borban az igazság III. - Pincesorok

Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, dinamikusan fejlődő pincészetek, minőségi bortermelés, gyönyörű, kirándulásra csábító táj, ezeréves kultúra és világörökségi helyszín, pincesorok, zamatos borok; ez a Pannonhalmi borvidék. Fedezd fel Te is a változatos szőlőhegyeken lévő pincészeteket, kóstold meg a mennyei nedűket, s közben ismerd meg a környék egyéb látnivalóit is! Rendhagyó módon a túrán belül több minitúrát állítottunk össze Neked, jellemzően két-két pincészettel a főszerepben, hogy több napra elosztva, kényelmesen bejárhasd - gyalog - a vidéket, és megízlelhesd mindenhol a szőlők termését. A pincészetek listája csak ízelítő. Te még kikkel és milyen tematikájú mini bortúrával bővítenéd?

Népi emlékek nyomában I. (Győr környéke)

Szeretnél időutazó lenni? Kíváncsi vagy, hogyan éltek, mivel foglalkoztak 100 évvel ezelőtt a falusi emberek? Ha belegondolsz, nem is volt olyan régen, lehet, hogy a dédszüleid is gyerekeskedtek már akkor. Mégis oly sokat változott a világ, ma már nem is tudjuk elképzelni a létünket villany, fürdőszoba vagy számítógép nélkül. Pedig a 100 évvel ezelőtt itt élt embereknek egyikben sem volt részük. Túránkon képzeletben visszarepülhetsz a régmúltba, és a kiállítások, tájházak, foglalkozások segítségével bepillantást nyerhetsz a korabeli vidéki életbe.

Borban az igazság II. - BorCamino

Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, dinamikusan fejlődő pincészetek, minőségi bortermelés, gyönyörű, kirándulásra csábító táj, ezeréves kultúra és világörökségi helyszín, pincesorok, zamatos borok; ez a Pannonhalmi borvidék. Fedezd fel Te is a változatos szőlőhegyeken lévő pincészeteket, kóstold meg a mennyei nedűket, s közben ismerd meg a környék egyéb látnivalóit is! Rendhagyó módon a túrán belül több minitúrát állítottunk össze Neked, jellemzően két-két pincészettel a főszerepben, hogy több napra elosztva, kényelmesen bejárhasd - gyalog - a vidéket, és megízlelhesd mindenhol a szőlők termését. A pincészetek listája csak ízelítő. Te még kikkel és milyen tematikájú mini bortúrával bővítenéd?