Csallóköz TDM

2021. július 15.

Van itt, kérem, szinte minden a túra-itallapon: fröccs, bor, pálinka, sör és ráadásként finom koktélok. Mutatunk pár olyan helyszínt, amely eme finom nedűk szűkebb hazánkhoz köthető színterei. Kultúrtörténeti szempontból legbüszkébbek a fröccsre lehetünk, hogy miért is, az a túra során kiderül. Vigyázat, csak módjával az esetleges kóstolással, kerékpárral vagy! (Csak zárójelben, ha kóstolnál, a sorrendre is figyeltünk, tudod; „Sörre bor, mindenkor – borra sör, meggyötör.”)


Túra tervezés

A győri belváros egyik legújabb díszkútja 2011 novemberében készült el, a középpontjában álló 365 kg-os szódásszifont Hefter László győri üvegművész készítette. 

Jedlik Ányos bencés szerzetes, természettudós, feltaláló (1800-1895) a győri bencés gimnáziumban oktatott, élete jelentős részét a kisalföldi városban töltötte. A dinamó elv felfedezése mellett nevéhez fűződik a mesterséges szénsavas víz előállítása és a szikvízgyártás megalapozása is. A pezsgő vizet gyorsan és olcsón előállító készülék 1829-ben kezdte meg áldásos működését a győri bencés rendházban. Ennek állít emléket a csobogó. 

A szódásszifon szerepel a város jelképei között is, maga a szóda pedig hungarikum. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/18999/Jedlik_csobogo_Gyor_2011.html 

 

Jedlik Ányos bencés rendi szerzetes, természettudós a fröccs atyjaként is ismert, mert ő keverte először a szódavizet a borral. A fröccs születéséről azt beszélik, hogy Jedlik a reformkori író-politikus, Fáy András fóti pincéjében, szüret idején, szódásüvegét bemutatva „fröccsentette” fel a bort a szikvízzel. 

A Széchenyi téren álló, Rieger Tibor munkáját dicsérő szoborpáros Jedlik Ányosnak és unokatestvérének, Czuczor Gergelynek állít emléket. Az emlékművet a város két hajdani híres polgára születésének 200. évfordulójának évében avatták. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/331/Jedlik_Anyos_es_Czuczor_Gergely_emlekmuve_Gyor_2000.html

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1800_januar_11_jedlik_anyos_szuletese/

A győri Látogatóközpontban kapott helyet az az állandó kiállítás, mely szebbnél szebb szódásüvegeknek állít emléket. A vitrinekben 150, Győrben és a város környékén gyártott üveg látható, melyek győri kötődésű gyűjtők tulajdona. A legszebb, legizgalmasabb üvegek mellett láthatsz gyógyszertári szifonokat, számos korai csatos- és gömbös üveget. A szódásflaskák mellett korabeli dokumentumokat böngészhetsz a szikvízgyártás történetéről vagy Jedlik feljegyzéseiből.

A fröccs tiszteletére évente nagy sikerrel Fröccsfesztivált is rendeznek a belvárosban.

Forrás és további információ:

https://www.infogyor.hu/hirek/olvas/szodasuveg-kiallitas-2017-09-29-143000

http://hellogyor.hu/latogatokozpont/

A craft sörök világába kalauzol el Vida Norbert sörfőzőmester által alapított győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde. Mintaboltjukban számos sörkülönlegességet vásárolhatsz. Sörkóstolóikon pedig megismerkedhetsz a sörgyártás folyamatával, és betekinthetsz a kulisszák mögé. Az előre meghirdetett időpontokra 2 főtől lehet már jelentkezni. Ne szalaszd el!

Forrás és további információ:

https://www.vaskakas.com/

Nyúlon található Európa egyik legnagyobb meredek falú mély omladékvölgye, a Szurdik. A 8–10 méter széles völgyben, amit 15–20 méter magas függőleges falak határolnak, keskeny út vezet. Az  amelletti löszfalból, különösen a Vaskapu úton, egymást érik a jellegzetes, bevájt borospincék, melyek közül nem ritka a 6-10 méter hosszú, mintegy 2 méter széles és száz-kétszáz éves építmény. Igazán hangulatosak ezek a kövezett, kitéglázott pincebejáratok! Az út végén a Szél Fiai Fogadó & Celláriumban finom bort is kóstolhatsz (persze csak mértékkel, kerékpárral vagy!). 

Forrás és további információ: 

http://www.winecellarinn.hu/elhelyezkedes.php

A Pannonhalmi várhegy tövében 1917 óta működik pálinkafőzde, mai állapotában 2007 óta fő ott a nemes magyar ital, a hungarikumnak számító pálinka. A Pannonhalmi Pálinkárium hazánk egyik legszebb látványfőzdéje. Pálinkakóstoló programjaikon Te is bepillanthatsz a főzés minden folyamatába. A látvány mellett az illatok is el fognak varázsolni.

A minimális létszám 6 fő.

Forrás és további információ:

https://www.pannonhalmipalinka.hu/

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 28 km
Időtartam: 01:53:22
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2021.05.28
Megjelenések száma: 1846
Megtekintések száma: 5799
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Ravazd-Erdei elágazás - zöld

Könnyed erdei túra minden korosztály számára a Ravazdi Erdészet területén. A településen barangolva rengeteg látványossággal találkozhatunk, ideális pihenőhely IV. Béla király kútja. Az elbeszélések szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király Ravazd környékén pihent meg seregével és maga is ivott az itteni forrás vizéből.

Forrás: Eőry által szerkesztett 1984-ben megjelent "Barangolások a Pannonhalmi dombvidék jelzett turistaútjain" c. kiadvány

Pannonhalma-Nyalka - sárga

A Pannonhalmi Főapátságtól indulva, gurulunk át a városon és érkezünk meg Győrságra, ahonnan egyenes út vezet túránk végpontjához. Könnyed délutáni kikapcsolódásként teljesíthető túraként vár minden korosztályt.

Forrás: Eőry által szerkesztett 1984-ben megjelent "Barangolások a Pannonhalmi dombvidék jelzett turistaútjain" c. kiadvány

Komárom - Dunaszerdahely

Gál Tamás. Jászai Mari-díjas színész, egyszemélyes „társulat” és a Komáromi Jókai Színház igazgatója. A Komárom-Dunaszerdahely biciklitúra az ő általa rendszeresen megtett Komárom/Hetény-Vásárút táv tovább gondolásával született. Ha ki szeretnéd próbálni, hogy milyen erőnlétre van szüksége egy színésznek, pattanj a bringádra és tekerd le az általunk kínált túrát. Fizikai megpróbáltatáson kívül a túra megállói remek lehetőséget nyújtanak, hogy megtekintsd többek közt Komárom, Gúta, Dunaszerdahely nevezetességeit, és belekóstolj a Kis-Dunát körülvevő természetbe is.