Szlovákia, 930 05 Bős, Bažantia 20
47.89305600, 17.58138900

Arrabona EGTC

http://www.gabcikovo.sk

A Békavár utcában megőrzött tájház 1985-ben létesült. A Városi Művelődési Központ gondozásába tartozik, a bősi elődök életkörnyezetét mutatja be, a hagyományokat ápolja.

Látogathatóság: Előre egyeztetett időpontban

További információk: http://www.gabcikovo.sk/hu/intezmenyek/kulturhaz.html http://adatbank.sk/intezmeny/tajhaz-bos/ http://muemlekem.hu/hatareset/show/1380

Kapcsolódó túrák

Közeli látnivalók

Amade-kastély

Amade Tádé regnálása alatt, a 18. század második felében barokk kastély formáját öltötte fel a 15. századi vízivár. A kastély jelenleg öregek otthonaként funkcionál. Itt született a híres költő, Amade László 1703-ban. Legismertebb költeménye „A szép fényes katonának…” című dal, amelyhez Arany János írt dallamot.

Antiochiai Szent Margit-templom

Antiochiai Szent Margitnak szentelt katolikus templom a 14. században épült gótikus stílusban, a 15. század végén átalakították, majd 1770-ben Amade László támogatásával barokk stílusban átépítették.

Bősi Vízerőmű

Az erőmű elsődleges rendeltetése, hogy az árvizek hatását visszaszorítsa, ugyanakkor a létesítmény biztosítja Szlovákia éves elektromos energiafogyasztásának kb. 8% -át. Mindezek mellett szabályozza a Duna medrét, és megfelelő feltételeket teremt a Duna belföldi deltájának védelméhez.

Közelben lévő rendezvények