Arrabona EGTC

2022. július 28.

Ez a túra többek között azoknak is kedvezni fog, akik egy egész hétvégés kalandba szeretnének belecsapni. A túra hosszúságából kiindulva a legkézenfekvőbb döntésnek az bizonyulhat, ha összetrombitálod a családot, majd autózva sorra veszitek a feltüntetett megállókat. Az útvonal első állomása a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, ahol új információkkal gazdagodhat a család összes tagja. Csallóközben, a Slovakia Ring központjától kapott adrenalinlöket után megismerjük a régió sajátosságait és hagyományait a Csallóközi Múzeum tárlatelemeinek köszönhetően, majd egy rövid sétával zárjuk a napot a somorjai Pomlé Parkban. Azt ajánljuk, hogy az éjszakát töltsétek Somorján, ahol számos lehetőség közül választhatjátok ki a számotokra legmegfelelőbbet. Innen rajtol a túra második napja, aminek első megállója a Pozsonyban található Volkswagen autóüzem. A gyárlátogatás után átkelünk a határon, és meg sem állunk a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontig, ami rengeteg érdekességet rejt minden érdeklődőnek. A napunkat a lehető legkényelmesebb körülmények között, a Flexum Thermal & Spa komplexumában zárhatjuk.


Túra tervezés

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ Győrben található, Szigetköz egyik legjelentősebb és legismertebb tudományos élményközpontja. A hétköznapi rejtelmeket és a modern technikákat ötvöző interaktív eszközök korosztálytól függetlenül vonzzák az érdeklődőket, a fiatal titánoktól kezdve a kísérletező egyetemistákon át, egészen a kíváncsi szülőkig. Az élményközpont egy olyan kreatív hely, ahol mindenki kipróbálhatja a legújabb digitális és infokommunikációs eszközöket. A folyamatosan bővülő kínálat mellett érdemes figyelni a központ programnaptárát is, ami remek alternatívákat rejthet minden felfedező lelkű érdeklődőnek. (https://mobilis-gyor.hu/)

A SLOVAKIA RING egy profi motorsport-központ, amely a versenyzésen kívül a sofőrök oktatására is hangsúlyt fektet. A központ legújabb attrakciója a gokart-pálya, amelyen az áprilistól októberig tartó szezonban gokart bérlésre is van lehetőség 7 éves kortól. A központ további részei a vezetéstechnikai pálya és a RING hotel képezik. A versenypálya már több mint egy évtizede otthona különböző európai és világszintű versenysorozatoknak. Ezek közé tartozik a FIA ETRC, WTCR vagy az EWC. A SLOVAKIA RING egyedi helyszíne lehet az ön céges rendezvényének és egyéb ünnepségeknek. Személyre szabott szolgáltatásokat nyújtunk az ön elképzelései alapján.

Amennyiben szeretnéd tüzetesebben megismerni a Csallóköz régió fejlődéstörténét, a Csallóközi Múzeum semmiképpen sem maradhat le a programlistádról. A Dunaszerdahelyen található, de térségi viszonylatban is egyedülálló turisztikai attrakció, központ részletesen bemutatja Csallóköz történelmét, kultúráját és a méltán híres mezőgazdasági sajátosságait. 2015-ben, egy nagyobb volumenű felújítás lényegesen megváltoztatta a múzeum arculatát, mára a címerrel díszített Sárga Kastélyt a régió egyik legismertebb kulturális központjaként tartják számon. Ha szeretnél többet megtudni a múzeumról, nincs más dolgod, mint a mellékelt linkre kattintva belevetni magad az olvasásba: https://zmds.eu/?lang=hu.

Elképesztő horderejű kincs Somorja arculatában a Pomlé városi parkerdő. A 10 hektár kiterjedésű természeti övezet egy régi Dunaág körül található, közismertsége a mai napig növekszik. Egyrészt a helyiek közkedvelt pihenőhelye, másrészt pedig számos, nyáron megrendezett kulturális rendezvénynek ad otthont, így népszerűsége lényegesen meghaladja a város határait. Azok figyelmét, akik éberen pásztázzák a park területét, kizárt, hogy elkerülje egy igazán csodálatos építészeti remekmű, a nyolcszögalapú, faszerkezetes pergola. A parkhoz vezető úton, valamint a park területén kihelyezett „Nagyjaink padjai” a város életében meghatározó szerepet betöltő személyekre emlékeztetnek.

Szlovákia gazdasági életében megkerülhetetlen szerep hárul az autógyártás iparágazatára, aminek jeles képviselője a Pozsonyban található Volkswagen Slovakia. A szlovák, angol és német nyelven rendelkezésre álló gyárlátogatásoknak köszönhetően az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek a gyártás folyamataival, eredményeivel. A gyárlátogatásra lehetőség van minden hétköznap 8:00 és 17:00 óra között, azonban előzetes, internetes felületen történő bejelentkezéshez kötött. Az érdeklődők különféle tematikák szerint választhatják ki a hozzájuk legközelebb álló látogatási alternatívát, egészen a teljesen elektromos meghajtású járművek részlegétől, a karosszéria összeszerelésének szekciójáig. (https://www.visit-volkswagen.sk/werksbesichtigung/bratislava/)

Szigetköz egyik legjelentősebb, edukációs céllal kialakított központja a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, ami még országos szinten is páratlan tematikával, felszereltséggel rendelkezik. Az eszközökkel szórakoztató, ám roppant effektív módon segítik az információátadást a gyermekeknek, ami nagyban hozzájárul a tanulmányaik sikerességéhez. A négy őselem köré épített kínálat (víz, föld, levegő, tűz) mind-mind külön emeleten várja a felfedezőket, ahol játékos módon segítik a fizika alaptörvényeinek elsajátítását. Az állandó jelleggel elérhető eszköztár mellett rendszeresen programokat, eseményeket szerveznek, amik temérdek mennyiségű információkat rejthetnek a család összes tagjának. (https://www.futuramoson.hu/)

Hiba lenne azt állítani, hogy a Mosonmagyaróváron található Flexum Thermal & Spa csupán a város szempontjából bír jelentős fontossággal, ugyanis jelenlétével az egész Szigetközt erősebb és ismertebb turisztikai desztinációvá varázsolja. A gyógyfürdőben hét, állandó üzemeltetés alatt álló medence található. A kellemes összkép érdekében nagy kiterjedésű zöld területek, pihenők és étkezési lehetőségek színes sora várja a pihenni vágyókat. A kiváló minőségű gyógyvíz és a magas szinten végzett gyógykezelések mentőövként szolgálnak a különféle egészségügyi panaszoktól szenvedőknek, a termálfürdő pedig nagyszerű kikapcsolódási lehetőség a családok számára. Ha szeretnél részletesebb információkat kapni a fürdő szolgáltatásairól, keresd fel annak hivatalos honlapját. (https://flexumthermal.hu/)

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Közepes
Értékelés:
Távolság: 198 km
Időtartam: 17:57:22
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2022.07.28
Megjelenések száma: 822
Megtekintések száma: 3621
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Séta Somorján (Šamorín)

Van egy kisváros a Duna mentén, amely nevét Szűz Mária tiszteletére szentelt középkori templomáról kapta. Egy valódi ékszerdoboz, melyet a középkorban Csallóköz kereskedelmi központjaként ismertek, ma pedig kulturális és turisztikai célpont, hiszen a megannyi látnivaló mellett a városban olyan nemzetközi zenei rendezvényeket is szerveznek, mint a Samaria Régi Zenei Napok vagy a New Musik At Home. Látogass el Somorjára, fesztiválozz kedvedre, közben tégy egy tartalmas sétát a településen!

Nagymegyer séta

Nagymegyer város napjainkban főleg a termálvizéről ismert, az itt található fürdő és termálpark közkedvelt üdülőhely külföldi és helyi turisták számára egyaránt. A város gazdag múlttal rendelkezik, a leghíresebb talán Corvin Mátyáshoz köthető legenda, amely összeforrt a város történelmével.

Csallóköz ékkövei

Jelentős csallóközi attrakciókat ismerhetsz meg, ha ezen túra bejárására adod a fejed. Minden adott, hogy kocsikázással egybekötve, alaposan feltérképezd Csallóköz sajátosságait, csupán az indulás mellett szóló végleges döntés hiányzik, amit a feltörő lelkesedésedre bízunk. A Slovakia Ring-től indulunk, majd megcélozzuk Somorját, ahol két megálló is vár ránk, majd a Duna másik oldalán megismerjük a meseszép ágrendszert. A Bősi vízerőművet elhagyva pedig tovább kocsikázunk Dunaszerdahelyre, ahol ünnepélyesen is lezártnak tekinthetjük a túránkat. Egy napnyi mosolygás, amit még sokáig emlegetni fog a család összes tagja!

Közelben lévő események

Szent László Napok

Szent László király emlékét Győrben nem csupán a bazilikában látható herma őrzi, hanem öröksége túlmutat a városon, életén és tettein keresztül összeköti Győrt az Árpád-házi királyok térségben található emlékeivel. A győriek minden évben az Aranyparton zajló Szent László Napokkal emlékeznek rá. A fesztivál a középkort megidéző időutazás, melynek középpontjában a szent király alakja áll, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával.

Győrkőcfesztivál

A Vaskakas Bábszínház szervezésében Győr belvárosa egy hatalmas játszótérré változik, minden év július első hétvégéjén. A Győrkőcfesztivál az ország legnagyobb szabadtéri, ingyenes gyerekfesztiválja, melyen a gyerekek minden programon térítésmentesen vehetnek részt. A háromnapos fesztivál első estéjén, pénteken, a nyitó koncertek után a kulcsátadó ceremóniával hivatalosan is a gyerekeké lesz Győr városa, mellyel kezdetét veszi a reggeltől estig tartó Győrkőcjáték a Széchenyi tértől a Radó-szigeten át egészen a Mihálkovics sétányig. Beindult a “győrkőcgőzgép”!

Follow the Flow koncert

342 milliós YouTube-megtekintésével és 350.000 feliratkozójával a Follow The Flow napjaink egyik legnépszerűbb magyar együttese. Fura Csé és BLR párosához 2018-ban csatlakozott Szakács Gergő. A trió azóta megállíthatatlan: Spotify-streamjeik száma a 100 milliót is átlépte. Az erős hip-hop–gyökerekből táplálkozó popdalokat készítő együttes 2019 májusában kiadott első önálló album, a Nem tudja senki pár hónap alatt aranylemez lett. A címadó dalhoz készült klip a második legnézettebb magyar videoklip lett, három év alatt több mint 73 milliós megtekintéssel. 

Rotary Fröccsnapok

Immáron 19 esztendeje rendezik meg Győrben a fröccsnapokat, ahol különböző régiók borait ismerhetik és kóstolhatják meg az érdeklődők. Színes programokkal várják a látogatókat. 

Republic koncert

A Republic 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes. Az együttes a magyar könnyűzene meghatározó alakja lett az elmúlt évtizedekben, rendszeresen koncertezik Magyarországon és a határokon túl is. 

Neoton Família sztárjai koncert

A Neoton Família a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, harminc körüli magyar nyelvű és tucatnyi angol nyelvű albumuk jelent meg. 2005-től NEOTON Família Sztárjai néven Csepregi Éva Baracs Jánossal, Végvári Ádámmal, Lukács Andreával, Lukács Lászlóval, és fiával Heatlie Dáviddal lép színpadra. Nagysikerű koncerteket adnak országszerte.