Csallóköz TDM

2021. június 07.

Sok útikönyv azt tanácsolja a turistáknak, hogy egy-egy új város felfedezésekor figyeljék meg, hova ülnek be a helyiek enni, mert azokban a vendéglátóhelyekben biztos nem fognak csalatkozni. Ebben a túrában a győriek már-már fogalommá váló étkezdéiből és étkeiből szedtünk össze egy csokorra valót. Úgy állítottuk össze a listát, hogy mind a belvárosban legyen, így össze tudd kötni a gasztrotúrát egy hangulatos városnézéssel. És az étkezések sorrendjét is követtük: tízóraizz gombás melegszendvicset, utána kortyolj el egy jó erős feketét, majd ebédelj a Tejivóban! Desszertként délután kóstold meg az isteni francia krémest és nyáron a Velencei álom fagyit, majd vacsorára foglalj asztalt a Matrózban! Jó étvágyat!


Túra tervezés

Ha betérsz az Arrabona Ételbárba, úgy érezheted, mintha visszacsöppentél volna az 1980-as évekbe. Igazi retro feeling lesz úrra rajtad. Ez nem is véletlen: több mint harminc éve, hogy megszületett a jelenlegi berendezés. A falon még ma is az a Győr-térkép függ, amit az induláskor is láthattak a vendégek. A pult, a bútorok, a „menzás” tányér is csak erősítik ezt az érzést.

A fogalommá vált „arrabonás” szendvicseket pedig még ma is abban a negyvenéves sütőben készítik, mint az ételbár történetének kezdetén. A siker töretlen. Az eredeti recept szerint készült gombás melegszendvics krémből ma is 30–40 kg fogy csak elvitelre, hát még amennyit ott helyben fogyasztanak!

Forrás és további információ:

https://www.kisalfold.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/retro-azt-mondom-arrabona-azt-mondod-10216469/

https://hu-hu.facebook.com/pages/category/Diner/Arrabona-%C3%89telb%C3%A1r-188643618712621/

A Bécsi Kávéház 1986 augusztusa óta várja a finom kávéra, édességre, kikapcsolódásra és jó beszélgetésre vágyó vendégeit. Népszerűsége folytonos. A kávéház Győr belvárosának szívében, az Arany János utca és a Baross Gábor utca által körbeölelt „Bécsi udvarban” található, saját teraszrésszel. Ha belépsz, a korabeli kávéházak hangulata rabul ejt. Letisztult elegancia.

Kávé különlegességeikhez kiváló minőségű, közvetlenül Olaszországból származó kávét használnak.

Forrás és további információ:

http://www.becsikh.hu/

A Tejivó Ételbár történelmi múltú „kifőzde”, gyors kiszolgálással. Minden nap friss, házias ételekkel, széles választékkal várják a vendégeket. Frissensültek, levesek, főzelékek, desszertek, saláták és még számos különlegesség csábít ide sokakat.

Sokszor még esőben is sorba állnak, ez mutat valamit.

Forrás és további információ:

https://hu-hu.facebook.com/tejivoetelbar/

A Bergmann Cukrászdát 1939 tavaszán Bergmann Imre cukrászmester alapította Győrben. A cukrászmesterséget két fia is kitanulta. Egyikük a győri nádorvárosi üzletet vitte tovább, majd a Belvárosban is nyitott egy cukrászdát, másikuk pedig Balatonfüreden két saját üzletben árulja a finomabbnál finomabb süteményeket.

A Bergmann Cukrászda legismertebb specialitása kétségtelenül a francia krémes, ami ropogós, vajas tésztalapokból készül, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltve, a tetején karamell-fondanttal áthúzva. 1939 óta nem változtattak a receptjén, ez is a sikere titka. Sokan osztoznak azon a véleményen, hogy soha olyan jó francia krémest nem ettek, mint amilyen a Bergmann-féle.

Forrás és további információ:

http://bergmanncukraszdagyor.hu/

Narancs, csokoládé, madártej vanília alapban. Ezzel nyerte meg 2002-ben az „Év fagylaltja” címet és tett szert országos elismerésre egy győri fagylaltos, Varga Tamás. A „Velencei álom” nevet kapta, és sikere azóta is garantált a fagyizók körében.

Forrás és további információ:

https://www.kisalfold.hu/velemeny/teljesult-a-velencei-alom-127390/

https://hu-hu.facebook.com/adriagelatofagyizo

A Dunakapu téren található Matróz Dunaparti Kisvendéglő nemcsak a helyiek, hanem a turisták körében is népszerű, magyaros ételeket kínáló étterem. A Matróz a győriek szemében már nem csak egy hely, hanem egy fogalom. Nosztalgikus, kockás abroszos vendéglő, a győriek kedvenc halászlevével, a híres szigetközi ecetes hallal és a minden reggel frissen készített házi töpörtyűs pogácsával.

Forrás és további információ:

http://matrozgyor.hu/

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 2 km
Időtartam: 00:48:07
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2021.06.07
Megjelenések száma: 1761
Megtekintések száma: 6272
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Újvárostól a Mosoni-Dunáig

Egy sétára invitáljuk Önöket, hogy megismerjük Győr egykori városlakóit, felfedezzük az örökül hagyott értékeket! A letűnt korok emlékei kapcsán felidézzük az egykor itt élő őslakosok és betelepült polgárok egyéni sorsát, kapcsolataikat a város közösségében.

Múltidéző belvárosi séta

Egy sétára invitáljuk Önöket, hogy megismerjük Győr egykori városlakóit, felfedezzük az örökül hagyott értékeket! A letűnt korok emlékei kapcsán felidézzük az egykor itt élő őslakosok és betelepült polgárok egyéni sorsát, kapcsolataikat a város közösségében.

Élővilág, kultúra és száguldozás egy túrában? Csapjunk bele!

Kategorizálni szinte lehetetlen, de még elmondani is nehéz mennyi látnivaló és izgalom vár rád abban a két napban, mikorra ezen túra megállóit beütemezed. Az útvonal autóval flottul teljesíthető, és megfelelő kikapcsolódási lehetőség lehet a család összes tagjának. Az első nap során Győr lesz terítéken, ahol természeti értékekkel, interaktív eszközökkel, kulturális attrakciókkal és az állatvilág számos képviselőjével is megismerkedhetsz. A városban (Győr) számtalan szálláslehetőség közül válogathatsz, hogy teljesen feltöltődve vághass neki a másnapnak. Reggel felfrissülve, izgalmakkal telve vehetjük célba Csallóközt, legalábbis annak egy részét. A Dunatőkési vízimalom egy varázslatos környezetben elhelyezkedő épített látnivaló, a régió egyik gyöngyszeme. Utána nem maradt más hátra, mint ráfordulni a túra célegyenesére, és annak végén alaposabban górcső alá venni a Slovakia Ring központját.