Magyarország, 1984 Kunsziget,
47.75679000, 17.50494000

Arrabona EGTC

A Mosoni-Duna partján álló kőhalom a legenda szerint egykoron tündérek lakhelye volt. Egyszer viharba került halászok próbáltak segítséget kérni a tündérektől. Az egyik tündér be is engedte őket, míg egy másik kikergette őket a toronyból. A halászok ezért megátkozták a tündéreket, és azt kívánták, ha ilyen kőszívűek, akkor váljanak teljesen kővé.

Látogathatóság: Szabadon, korlátlanul látogatható

További információk: https://rabcatorok.pannonhelyitermek.hu/ertekleltar/epitett-oroksegunk/tundervar-ortorony

Kapcsolódó túrák

Közeli látnivalók

Bolgányi-híd

Kunsziget neve egykor egyet jelentett a minőségi zöldségtermesztéssel és az igazi petrezsirommal. A faluból ló vontatta vasúton szállították a zöldségeket az öttevényi vasútállomásra. A "lórévasút" Szigetköz felé vezető hídja, a Bolgányi-híd ma közúti hídként jelent összeköttetést a Szigetköz felé. A híd helyén évszázadokkal ezelőtt is állhatott vámszedő hely, illetve rév. Logikus volt tehát, hogy a kisvasút itt szelje át a Mosoni-Dunát. A hidat és a hozzá vezető utat 1994-ben újították fel, illetve építették ki. A híd a nevét Bolgány-pusztáról kapta, amely a Mosoni-Duna bal partján, a híd Dunaszeg felőli oldalán található. A híd legutóbbi felújítását 2010-ben végezték el közösségi összefogásnak köszönhetően.

Szent Lőrinc-templom

Országosan is ritka hagyományt ápol Kunsziget. A szokás azoknak az asszonyoknak az emlékét őrzi, akik az eltemetett Jézus sírjához siettek. Húsvétvasárnap hajnalán a templom előtti kőkereszttől indul a Krisztuskeresés.

Szent Lőrinc Római Katolikus Plébánia

A szecessziós stílusú épület egyike a falu építészeti értékeinek. A plébánia az 1910-es években épült a korábbi plébániaépület helyére. A korábbi plébániából megmaradtak azonban az udvari épületek, köztük a nyitott nyári konyha is, ezekből nem sok maradt fenn a régióban. 2010-ben a plébánia udvarán található 18. századi épületet felújították, megőrizve az utókor számára a nyitott nyári konyhát és a kemencét. Az udvar közepén kalapos szín is épült.

Közelben lévő rendezvények