Arrabona EGTC

2022. július 28.

A túra keretén belül több olyan turisztikai attrakcióval is megismerkedhetünk, amelyek jelentős szerepet töltenek be Csallóköz idegenforgalmi életében. Általános megközelítésben az útvonal rövidnek mondható, a magányos felfedezőktől a gyermekes családokig mindenki számára könnyen, kerékpárra pattanva teljesíthető. Miután a Slovakia Ring-en szerzett élmények megalapozzák a napunk hangulatát, megcélozhatjuk a pár percnyi sétára található Katonai Múzeumot, majd a Malkia Parkot, s miután ezzel is végeztünk, vár ránk a régió egyik legjelentősebb városa, Dunaszerdahely. A rövid kulturális kitekintés után nem marad más hátra, mint a dunaszerdahelyi termálfürdőben kipihenni e mozgalmas nap fáradalmait.


Túra tervezés

A SLOVAKIA RING egy profi motorsport-központ, amely a versenyzésen kívül a sofőrök oktatására is hangsúlyt fektet. A központ legújabb attrakciója a gokart-pálya, amelyen az áprilistól októberig tartó szezonban gokart bérlésre is van lehetőség 7 éves kortól. A központ további részei a vezetéstechnikai pálya és a RING hotel képezik. A versenypálya már több mint egy évtizede otthona különböző európai és világszintű versenysorozatoknak. Ezek közé tartozik a FIA ETRC, WTCR vagy az EWC. A SLOVAKIA RING egyedi helyszíne lehet az ön céges rendezvényének és egyéb ünnepségeknek. Személyre szabott szolgáltatásokat nyújtunk az ön elképzelései alapján.

A Katonai Múzeum és az állandó, történelmi korokat megidéző haditechnikai kiállítás a Slovakia Ring területén, egészen pontosan az off-road pálya közvetlen közelében található. A megtekinthető járművek túlnyomó többségét a csehszlovák néphadsereg rég nem használt gépezetei teszik ki. A lánctalpas járművek és tankok mellett többek közt helikopterek, vadászgépek és ágyúk várják a hadtörténeti kiállítások szerelmeseit. Fontos megemlíteni, hogy Csallóköz e páratlan turisztikai attrakciója csak korlátozottan látogatható, mégpedig április közepétől egészen október végéig, és kizárólag a hétvége folyamán. További információkat a mellékelt linkre kattintva találhatsz: https://slovakiaring.sk/en/military-museum

A dióspatonyi Malkia Park 2016-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, nevét az első megmentett nőstényoroszlán után kapta. Az állatok többsége fogságban született, tehát önerőből a vadonban nem élnék túl. A macskafélék több képviselője (oroszlánok, tigrisek, párducok, jaguárok, hiúzok, pumák, gepárdok) mellett otthont biztosítanak patásoknak és szárnyasoknak egyaránt. A komplexum részét képezi egy két csillagos panzió is, ahonnan reggel megcsodálhatja az állatok ébredését, etetését. A park főbejáratának közelében található Malkia Bisztró kizárólag hétvégenként üzemel. Annak érdekében, hogy még véletlenül se maradj le a park újdonságairól, tervezett rendezvényeiről, vess egy pillantást a központ hivatalos honlapjára (https://www.malkiapark.sk/hu/).

Az eredetileg egyszintesre tervezett villa a Vermes család tulajdonában volt, megépítését a század fordulóján Vermes Ferenc földbirtokos és felügyelő bíró rendelte el. 1909 -ben az akkori tulajdonos által felújításon esett át, aminek keretein belül megépítették a tornyokat, és a villa elnyerte jelenlegi megjelenését. A második világháború idején a német, majd az orosz hadsereg főhadiszállásaként szolgált az épület. Az 1988-as, nagyszabású rekonstrukció után, a galériában kiállítási tevékenység kezdődött. 1988-tól egészen 2002-ig a Szlovák Nemzeti Galéria kirendeltségeként funkcionált. 2005 után a Kortárs Magyar Galéria költözött a város egyik legjellegzetesebb épületébe.(http://www.kmgaleria.eu/node/94)

Mielőtt a túraútvonal utolsó megállójához érnénk, semmiképp sem mehetünk el szó nélkül a város egyik legismertebb építménye mellett, ami nevezetesen a Városháza. A kiemelkedően forgalmas Fő utcán található, mellette több, szabadon látogatható kulturális műemlék is megtekinthető. A Makovecz Imre által tervezett épület – akinek nevéhez több, jelentős épület megtervezése is fűződik a város területén – belülről sajnos nem látogatható, azonban kívülről nagyszerű vizuális élményt nyújt az erre haladóknak. A neves építész emlékére kihelyezett emléktábla a főbejáratnál, illetve a Diktatúrák áldozatainak emlékműve (az épület mellett) sem kerülheti el a szemfüles érdeklődők figyelmét.

A dunaszerdahelyi Thermalpark Dél-Szlovákia egyik legkedveltebb és leglátogatottabb üdülőhelye. A komplexum több mint 18 hektárnyi területen várja a kikapcsolódni vágyókat 10 kül- illetve beltéri medencével.  Fontos megemlíteni, hogy a 39°C hőfokú termálvíz a mozgásszervi panaszokkal küszködők számára is pozitív hatású. A csúszdatorony és a gyerekcsúszdák mellett különböző szárazföldi sportok között válogathatnak a látogatók, mint pl. asztalitenisz, sakk, minigolf, strandröplabda. Azok számára, akik a maximális kényeztetést preferálják, minden lehetőséget biztosít a szaunavilág, illetve a masszázsközpont. (https://thermalpark.sk/hu/home-magyar/)

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 15 km
Időtartam: 00:58:47
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2022.07.28
Megjelenések száma: 626
Megtekintések száma: 3060
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Győrszemere-Sokorópátka - zöld

Enyhe dombokkal és hosszan elnyúló hátságokkal tűzdelt területen tekerhetünk a Sokorói (Pannonhalmi)-dombvidék nyugati vonulatain.

Forrás: Eőry által szerkesztett 1984-ben megjelent "Barangolások a Pannonhalmi dombvidék jelzett turistaútjain" c. kiadvány

Érdekes kiállítások

Ha unod a strandolást vagy a korcsolyázást, s valami szokatlan és érdekes programra vágysz, nem kell tovább keresgélned. Összegyűjtöttünk öt nem mindennapi, a maga nemében egyedi kiállítást. Egész évben látogathatóak, és különleges élményt nyújtanak. Kicsiknek és nagyoknak. Válogass kedvedre!

A barokk kor lenyomata

Bonyolult minták, gazdag díszítés, monumentalitás, erős kontrasztok, mozgalmasság - ezek a barokk kor legfőbb stílusjegyei. Győr neve szinte egybeforrt a Magyarországon a török hódoltság után meghatározóvá vált irányzattal, lévén az egyik legfontosabb barokk központként él a köztudatban. Ám a korstílus más környékbeli városokban, sőt falvakban is hódított. Keresd fel a gyönyörű épületeket, szobrokat, engedd, hogy magával ragadjon a kor szelleme!