Arrabona EGTC

2022. július 28.

A túra keretén belül több olyan turisztikai attrakcióval is megismerkedhetünk, amelyek jelentős szerepet töltenek be Csallóköz idegenforgalmi életében. Általános megközelítésben az útvonal rövidnek mondható, a magányos felfedezőktől a gyermekes családokig mindenki számára könnyen, kerékpárra pattanva teljesíthető. Miután a Slovakia Ring-en szerzett élmények megalapozzák a napunk hangulatát, megcélozhatjuk a pár percnyi sétára található Katonai Múzeumot, majd a Malkia Parkot, s miután ezzel is végeztünk, vár ránk a régió egyik legjelentősebb városa, Dunaszerdahely. A rövid kulturális kitekintés után nem marad más hátra, mint a dunaszerdahelyi termálfürdőben kipihenni e mozgalmas nap fáradalmait.


Túra tervezés

A SLOVAKIA RING egy profi motorsport-központ, amely a versenyzésen kívül a sofőrök oktatására is hangsúlyt fektet. A központ legújabb attrakciója a gokart-pálya, amelyen az áprilistól októberig tartó szezonban gokart bérlésre is van lehetőség 7 éves kortól. A központ további részei a vezetéstechnikai pálya és a RING hotel képezik. A versenypálya már több mint egy évtizede otthona különböző európai és világszintű versenysorozatoknak. Ezek közé tartozik a FIA ETRC, WTCR vagy az EWC. A SLOVAKIA RING egyedi helyszíne lehet az ön céges rendezvényének és egyéb ünnepségeknek. Személyre szabott szolgáltatásokat nyújtunk az ön elképzelései alapján.

A Katonai Múzeum és az állandó, történelmi korokat megidéző haditechnikai kiállítás a Slovakia Ring területén, egészen pontosan az off-road pálya közvetlen közelében található. A megtekinthető járművek túlnyomó többségét a csehszlovák néphadsereg rég nem használt gépezetei teszik ki. A lánctalpas járművek és tankok mellett többek közt helikopterek, vadászgépek és ágyúk várják a hadtörténeti kiállítások szerelmeseit. Fontos megemlíteni, hogy Csallóköz e páratlan turisztikai attrakciója csak korlátozottan látogatható, mégpedig április közepétől egészen október végéig, és kizárólag a hétvége folyamán. További információkat a mellékelt linkre kattintva találhatsz: https://slovakiaring.sk/en/military-museum

A dióspatonyi Malkia Park 2016-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, nevét az első megmentett nőstényoroszlán után kapta. Az állatok többsége fogságban született, tehát önerőből a vadonban nem élnék túl. A macskafélék több képviselője (oroszlánok, tigrisek, párducok, jaguárok, hiúzok, pumák, gepárdok) mellett otthont biztosítanak patásoknak és szárnyasoknak egyaránt. A komplexum részét képezi egy két csillagos panzió is, ahonnan reggel megcsodálhatja az állatok ébredését, etetését. A park főbejáratának közelében található Malkia Bisztró kizárólag hétvégenként üzemel. Annak érdekében, hogy még véletlenül se maradj le a park újdonságairól, tervezett rendezvényeiről, vess egy pillantást a központ hivatalos honlapjára (https://www.malkiapark.sk/hu/).

Az eredetileg egyszintesre tervezett villa a Vermes család tulajdonában volt, megépítését a század fordulóján Vermes Ferenc földbirtokos és felügyelő bíró rendelte el. 1909 -ben az akkori tulajdonos által felújításon esett át, aminek keretein belül megépítették a tornyokat, és a villa elnyerte jelenlegi megjelenését. A második világháború idején a német, majd az orosz hadsereg főhadiszállásaként szolgált az épület. Az 1988-as, nagyszabású rekonstrukció után, a galériában kiállítási tevékenység kezdődött. 1988-tól egészen 2002-ig a Szlovák Nemzeti Galéria kirendeltségeként funkcionált. 2005 után a Kortárs Magyar Galéria költözött a város egyik legjellegzetesebb épületébe.(http://www.kmgaleria.eu/node/94)

Mielőtt a túraútvonal utolsó megállójához érnénk, semmiképp sem mehetünk el szó nélkül a város egyik legismertebb építménye mellett, ami nevezetesen a Városháza. A kiemelkedően forgalmas Fő utcán található, mellette több, szabadon látogatható kulturális műemlék is megtekinthető. A Makovecz Imre által tervezett épület – akinek nevéhez több, jelentős épület megtervezése is fűződik a város területén – belülről sajnos nem látogatható, azonban kívülről nagyszerű vizuális élményt nyújt az erre haladóknak. A neves építész emlékére kihelyezett emléktábla a főbejáratnál, illetve a Diktatúrák áldozatainak emlékműve (az épület mellett) sem kerülheti el a szemfüles érdeklődők figyelmét.

A dunaszerdahelyi Thermalpark Dél-Szlovákia egyik legkedveltebb és leglátogatottabb üdülőhelye. A komplexum több mint 18 hektárnyi területen várja a kikapcsolódni vágyókat 10 kül- illetve beltéri medencével.  Fontos megemlíteni, hogy a 39°C hőfokú termálvíz a mozgásszervi panaszokkal küszködők számára is pozitív hatású. A csúszdatorony és a gyerekcsúszdák mellett különböző szárazföldi sportok között válogathatnak a látogatók, mint pl. asztalitenisz, sakk, minigolf, strandröplabda. Azok számára, akik a maximális kényeztetést preferálják, minden lehetőséget biztosít a szaunavilág, illetve a masszázsközpont. (https://thermalpark.sk/hu/home-magyar/)

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 15 km
Időtartam: 00:58:47
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2022.07.28
Megjelenések száma: 140
Megtekintések száma: 658
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Dióspatony kerékpáron

Szeretnéd a hétvégét a szabadban, a családod körében eltölteni? Szeretsz biciklizni, azonban olyan távra van szükséged, amelyet akár gyerekekkel is teljesíteni lehet? Ha mindkét kérdésre igennel válaszoltál, ez a túra pont neked lett kitalálva. Viszonylag könnyű, emelkedők nélküli, de élményekben és látnivalókban gazdag kerékpár útvonal.

Gyerekszemmel a Szigetközben

Amikor tervezzük a családi kirándulást vagy nyaralást, gyakorta problémát okoz az, hogy olyan turisztikai attrakciókat találjunk, ahol mindenki, de legfőképp a gyerekek jól érezzék magukat. Térségünkben ezen többé nem kell aggódnod. Összeszedtük a legtutibb helyszíneket a Szigetközben, ahol garantált az önfeledt időtöltés, az élményekkel teli kaland és az őszinte gyermekmosoly. Kell ennél több?

Népi emlékek nyomában II. (Csallóköz)

Szeretnél időutazó lenni? Kíváncsi vagy, hogyan éltek, mivel foglalkoztak 100 évvel ezelőtt a falusi emberek? Ha belegondolsz, nem is volt olyan régen, lehet, hogy a dédszüleid is gyerekeskedtek már akkor. Mégis oly sokat változott a világ, ma már nem is tudjuk elképzelni a létünket villany, fürdőszoba vagy számítógép nélkül. Pedig a 100 évvel ezelőtt itt élt embereknek egyikben sem volt részük. Túránkon képzeletben visszarepülhetsz a régmúltba, és a kiállítások, tájházak, foglalkozások segítségével bepillantást nyerhetsz a korabeli vidéki életbe.